Aer Conditionat pentru apartamente si case PDF Imprimare

In zilele noastre problema conditionarii aerului este de mare actualitate. Problema se poate solutiona in multe feluri, dar trebuie sa avem grija sa evitam adoptarea de solutii gresite. Din cauza noutatii problematicii, a abordarii superficiale a solutionarii proiectului se pot risipi multi bani prin alegerea de variante ieftine, dar gresite, de asemenea, se poate intampla ca si printr-o solutie foarte scumpa sa se greseasca alegerea si pozitionarea echipamentelor de conditionare care au ca efect producerea de curenti de aer, intensi, provocand, prin utilizare, disconfort si guturai in loc de efect de racorire. Instalatia bine proiectata produce doar senzatia de racorire, in mod silentios, fara a-ti atrage atentia.

Profesionalismul (care presupune si transportul specializat, montajul calificat etc.) este impotriva comercializarii acestor aparate aer conditionat in afara magazinelor de profil, deoarece si pentru alegerea aparatului adecvat este necesar specialistul cu experienta si pregatire profesionala de un inalt nivel. Daca una din aceste conditii nu este indeplinita sigur vom avea un beneficiar nemultumit. Pericolul si efectul nereusitei este mai mare decat la celelalte tipuri de instalatii, deoarece in cazul acestor instalatii sanatatea este in joc existand pericolul "dobandirii" unei banale raceli dar si al meningitei. Consideram ca o oferta comerciala corecta trebuie sa cuprinda in totalitate avantajele si dezavantajele echipamentelor in discutie.

In continuare se prezinta cateva solutii posibile si cateva "imposibile" dupa parerea noastra.
Varianta cea mai ieftina este: utilizarea unui singur echipament aer conditionat sistem split instalat in hol. Beneficiarul neavizat crede ca un singur aparat cu capacitate mai mare poate raci cele doua - trei camere mici din apartament. "Eventual se vor tine deschise usile" - se gandeste clientul, propunand "solutia" tehnicianului instalator, pentru a ieftini lucrarea. Realitatea este ca, din pacate, se mareste capacitatea aparatului inutil.

Din pacate experienta arata ca in astfel de situatii, in camera amplasata la numai doi metri de aparat nu se va resimti efectul de racire, dar nici in celelalte spatii ale apartamentului. Acum este momentul sa mentionam un principiu corect si anume: pozitionarea unui aparat de aer conditionat intr-o incapere, asigura in mod automat obtinerea efectului de climatizare dorit.

Cauza acestui fenomen este, aportul de caldura din exteriorul apartamentului in care s-a amplasat aparatul de aer conditionat este mai mare decat puterea de racire a acestuia, astfel obtinandu-se doar micsorarea vitezei de incalzire a aerului. Concluzia este ca un aparat de aer conditionat chiar si de capacitate mai mare amplasat  in hol nu va reusi sa raceasca aerul din intreaga locuinta, iar efectul functionarii lui nu se va simti cu adevarat niciunde!

Solutia cu 1 split "puternic" in hol nu este altceva decat risipa de bani, adica sigur nu are efect sesizabil asupra aerului interior in sezonul foarte cald. in plus reprezinta si o sursa de risc, deoarece, din cauza ineficientei, beneficiarul va regla ventilatorul unitatii interioare a aparatului de aer conditionat la turatia maxima, dar nici in acest mod nu se va obtine efectul de racire dorit, insa datorita vitezei mari a curentului de aer creat pot sa apara probleme de sanatate la persoanele care stationeaza o perioada de timp mai lunga in zona aparatului.

Solutia corecta consta in: instalarea unui numar mai mare de aparate de aer conditionat care au puterea de racire adecvata si permit utilizarea ventilatorului pe o treapta de turatie mica sau medie, astfel obtinanduse efect de racire fara a crea curenti de aer cu viteza mare. Aparatul de aer conditionat se va pozitiona intotdeauna in spatiul pe care dorim sa-l racim. Locul de pozitionare al splitului se va alege astfel incat directia de refulare a aerului sa nu fie spre zona ocupata permanent (ca de exemplu: nu este indicat sa se refuleze aer rece in zona locurilor de odihna, a patului, a locului de luat masa etc.). Daca sunt respectate aceste conditii tehnice se poate realiza o instalatie de conditionare a aerului performanta cu efect benefic asupra climatului interior.

Solutia cea mai frecvent intalnita in situatia caselor, locuintelor in care se monteaza ulterior instalatii de climatizare cuprinde aparate sistem split care realizeaza conditionarea aerului in incaperile cu grad mare de ocupare (camere). Daca aceste sisteme sunt bine dimensionate, iar beneficiarii sunt informati despre toate avantajele si dezavantajele acestor sisteme, atunci ele pot reprezenta solutii cu adevarat bune, eliminand cosmarul noptilor nedormite din cauza caldurii precum si disconfortul datorat transpiratiei. Aceste sisteme pot oferi un climat adecvat pentru odihna dupa munca si de asemenea pot asigura un climat placut pentru munca si pentru distractie.

Pentru informarea corecta a beneficiarului trebuie precizat ca sistemul, in aceasta forma, inca, nu este perfect. In cazul vilelor se poate intampla ca usile camerelor sa se inchida si in aceste situatii spatiile comune (casa scarilor, antreuri, coridoare, bucatarii si spatii de luat masa) in care nu sunt instalatii de conditionare sa se incalzeasca. Daca intre temperatura aerului din incaperile conditionate si cele neconditionate este o diferenta mai mare de 3-4­°C atunci apare o senzatie de disconfort.

Pentru realizarea instalatiei de climatizare pentru o casa cu doua sau mai multe niveluri trebuie sa se aleaga cu grija echipamentele optime, iar solutia propusa se adopta prin conlucrare cu beneficiarul caruia i se vor face cunoscute informatiile de specialitate minim necesare. Rezulta ca pozitionarea cate unui aparat in fiecare incapere (despartite prin usi) este solutia de adoptat cand se doreste conditionarea aerului.

In caz contrar racirea nu va fi cu adevarat si integral resimtita, ci se va realiza doar reducerea vitezei procesului de incalzire a aerului din locuinta.

Referitor la sistemele split, adesea apare urmatoarea intrebare: se pot reduce cheltuielile prin utilizarea sistemului dublu-split sau multi-split ?

Ce este de fapt sistemul dublu-split? La aceste sisteme la o unitate exteriora se cupleaza doua unitati interioare. Tipurile de baza ale acestui sistem sunt urmatoarele:

Aparat cu doua circuite independente de racire, fiind vorba de fapt de aparate cu doua compresoare. Aceste aparate acopera, concomitent necesarul de frig din doua incaperi. Aceste sisteme, in general, nu sunt mai ieftine decat doua sisteme mono-split avand cate o unitate interiora si exterioara.

In cazul sistemelor multi- split se pot instala 3, 4 sau chiar 5 unitati interioare. Producatorii fabrica aceste sisteme cu numar variabil de compresoare si este de datoria proiectantului sa decida care este varianta optima pentru tema data. De aceea inainte de ofertarea si instalarea acestor sisteme este necesara o documentare minutioasa.

Este indicat sa se instaleze sistem cu pompa de caldura? Majoritatea instalatiilor de incalzire sunt alimentate centralizat de un cazan. Aceasta nu reprezinta intotdeauna un avantaj, deoarece in perioadele de trecere de la un anotimp la altul sau in serile racoroase de vara ar fi pacat sa se porneasca intreaga instalatie de incalzire, dar in schimb incalzirea unor incaperi ar fi necesara. In asemenea situatii este foarte confortabil daca in cateva minute se poate face cald in incaperea dorita. Pe langa confortul termic dorit se obtine si o economie de energie, deoarece in loc sa pornim intreaga instalatie de incalzire am porni numai aparatul dotat cu pompa termica din incaperea dorita, si asta inseamna ca la sistemele moderne se produc aproximativ 3 kW energie termica consumand 1 kW energie electrica. 

 

Aveti nevoie de ajutor?

Echipa noastra este gata sa va ajute!

Telefon & WhatsApp:   0785 886 686