Cum se alege capacitatea unui aparat de aer conditionat ? PDF Imprimare

Dimensionarea puterii unui aparat de aer conditionat inseamna gasirea unui aparat de aer conditionat care poate sa acopere aporturile si/sau pierderile de caldura dintr-o incapere. Exista o modalitate faimoasa de a alege dimensiunea necesara a unui aparat de aer conditionat si anume metoda metrilor patrati. Oricum pe langa aceasta mai exista si metoda conform Normativ I5-98 privind proiectarea si executarea instalatiilor de ventilare si climatizare, pentru a alege cu o acuratete sporita dimensiunea unui aparat de aer conditionat necesar.

In general, de cate ori dorim sa instalam un sistem de aer conditionat auzim despre marimea aparatului de aer conditionat, dar ce inseamna acest lucru de fapt?

Aparatele de aer conditionat sunt facute sa inlature caldura dar si sa incalzeasca daca este nevoie. Prin urmare dimensiunea unui aparat de aer conditionat va fi specificata in urmatorii termeni: capacitatea de racire sau capacitatea de incalzire.

Unitatile de masura pe care le folosim uzual pentru dimensiunea aparatului de aer conditionat sunt BTU (British Thermal Units) si Wati. Unele tari utilizeaza mai mult una sau alta din aceste unitati decat altele pentru masurarea capacitatii aparatului de aer conditionat.

Ar fi excelent daca va puteti aminti relatia dintre BTU si Wati. Puteti calcula puterea si dimensiunea unui aparat de aer conditionat foarte rapid si usor daca aveti nevoie, astfel: 12,000 BTU/h este echivalentul a 3,516 Wati sau 3.516 kW

Conceptele si fundamentele dimensionarii unui aparat de aer conditionat

Se bazeaza pe aporturile sau pierderile de caldura dintr-o incapere. Este clar ca veti avea nevoie sa eliminati caldura din casa daca afara este foarte cald. Intr-un mod similar veti avea nevoie sa faceti cald in casa daca in exterior este o temperatura scazuta.

Mai pe scurt castigul sau pierderea de caldura trebuie sa fie la fel de echilibrat ca eliminarea sau adaugarea caldurii pentru a obtine confortul dorit in camera.

Dar ce determina cantitatea de extragere sau de adaugare a caldurii pe care o dorim?

Este determinata de:

1. Diferenta de temperatura dintre cea exterioara si temperatura noastra. Este un lucru normal acela ca daca doriti o camera racoroasa intr-un climat foarte cald, veti avea nevoie sa eliminati multa caldura. Pe de alta parte nu este foarte greu de intretinut o camera racoroasa intr-o zi temperata.

2. Materialele din care este construita casa si aranjarea obiectelor din casa. Sa spunem de exemplu ca aveti doua case identice. Una este din sticla iar alta din caramida, dar ambele bine izolate.

Binenteles ca cea construita cu sticla va avea nevoie de mai multa caldura in comparatie cu celelalte – in acelasi timp al zilei.

Doua case identice, dar care sunt orientate diferit spre soare vor influenta de asemenea dimensiunea aparatului de aer conditionat.

3. Suprafata peretilor. Cu cat este mai mare suprafata cu atat mai multa caldura se poate pierde sau castiga prin ei. Prin urmare, va afecta dimensiunea aparatului de aer conditionat.

4. Echipamentele din incapere: televizor, calculator, corpuri de iluminat

5. Numarul de persoane din camera

Metoda metrilor patrati

Probabil ca ati auzit de aceasta metoda pentru dimensionarea aparatelor de aer conditionat. De fapt este folosita de foare multi instalatori. Aceasta metoda a fost generalizata si simplificata de contractori pentru dimensionarea capacitatii aparatelor de aer conditionat.

Aceasta metoda poate fi buna pentru un contractor, functionand intr-o zona restransa, cu cladiri de acelasi tip si construite din aceleasi materiale.

Dar aceasta relatie nu va mai functiona daca modificati tipul constructiei, peretilor sau intr-o zona diferita cu un alt climat. Mai simplu spus aceasta metoda de dimensionare a aparatelor de aer conditionat va functiona doar intr-o anumita zona cu un anumit tip de cladiri.

 

Aveti nevoie de ajutor?

Echipa noastra este gata sa va ajute!

Telefon & WhatsApp:   0785 886 686